Trendy: minimalistisch levensstijl

Minimalistisch leven is tegenwoordig heel erg hip. Maar maakt minder spullen je leven ook echt leuker? Hoe gek het ook klinkt; het blijkt toch echt zo te zijn. Dit is namelijk gebleken uit diverse onderzoeken. Ze zeggen dat hoe meer spullen je hebt hoe minder leuk het leven is. Dit komt niet doordat spullen niet leuk of slecht zijn, maar het komt omdat wij als mens te ver gaan. Mensen die minimalistisch leven voegen spullen strategisch toe aan hun leven. Denk hierbij aan servies in de keuken. Er wordt dan echt alleen gebruik gemaakt van spullen dat ze echt nodig hebben. Dan is het extra kopen van spullen die je niet nodig hebt belastend voor je innerlijke rust. Het leven met minder is eigenlijk magisch. Het geeft je een soort vrijheid. Eigenlijk is de beste manier om dit te ontdekken door het zelf te proberen. Daarom hebben wij tips voor jou op een rij gezet zodat je dit zelf kunt proberen en ervaren. Misschien vind je het heerlijk en misschien wil je de spullen die je weg hebt gedaan uiteindelijk zo snel mogelijk terug! Lees gewoon verder en see for yourself! 

TIP: als je al voor jezelf hebt besloten om er werk van te maken, koop dan stevige verhuisdozen om alle overbodige spullen in op te bergen!

Ben je een ‘hoarder’ en kan je moeilijk loslaten?

Het is natuurlijk erg moeilijk om dingen weg te gooien uit je leven. Het is zelfs vermoeiend en het roept verschillende emoties op. Je moet ook continu een moeilijke keuze maken. Wil ik dit nog? Heb ik dit überhaupt nog nodig? Ga ik het nu echt weggooien? Paniek! Wij willen je vertellen dat paniek echt niet nodig is. Het opruimen van je huis en het weggooien van spullen hoeft echt niet binnen 1 dag te gebeuren. Sommige mensen doen er zelfs jaren over. Je kunt bijvoorbeeld vandaag beginnen met de zolder. Heb je dat af? Dan kun je een tijdje helemaal niks doen en genieten van de ruimte in de zolder. Heb je later behoefte om dit ook in een andere ruimte te doen? Als is dit na 2 jaar. Dan kun je dit doen. Het is gewoon vooral belangrijk dat je het allemaal op je eigen tempo doet. Op een gegeven moment heb je niet alleen minder spullen in je leven, maar ook minder verplichtingen en meer tijd. Al die spullen die je moest kopen, onderhouden en opbergen! Én is het ook bewezen dat je dan veel gelukkiger bent met de spullen die je wel hebt. Je hebt namelijk afscheid genomen van de spullen die niet essentieel zijn in jouw leven of voor jouw levensgeluk. Eigenlijk is het gewoon dat hoe eenvoudiger je leven is, hoe gelukkiger jij bent. Verder is het natuurlijk zo dat het goed is voor je portemonnee. Je houdt namelijk veel meer geld over om bijvoorbeeld mooie reizen te kunnen maken wat voor veel mensen natuurlijk betekenisvoller is dan spullen bezitten. En laten we niet vergeten dat je dan ook je steentje bijdraagt aan het verbeteren van de wereld. Er zijn zoveel dingen die we kopen, denk hierbij aan plastic etc. wat weer weggegooid wordt. Het is allemaal zo vervuilend. Doe je dit niet meer dan zorg je ervoor dat je ook beter voor de planeet zorgt. En laat dat nou net zijn wat we in deze tijden echt moeten doen! 

10 tips voor een minimalistisch levensstijl

Klinkt het minimalistisch leven interessant? Wil je het uitproberen en heb je wat tips nodig? Check dan de onderstaande tips! 

 1. Opruimen en weggooien
  Beginnen met het opruimen van je huis is natuurlijk stap 1. Het is praktisch en het heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Je zult tijdens het opruimen misschien merken dat er bepaalde emoties omhoogkomen en we kunnen je vertellen dat dit volkomen normaal is. Dit zijn de emoties die los moeten komen voor jouw innerlijke rust. Kijk tijdens het opruimen goed naar wat je nodig hebt en wat je echt niet meer gebruikt. Zo kun je alles sorteren en het overbodige weggooien. 
 1. Stop met onnodige aankopen
  Hoe verleidelijk is het om goedkope spulletje te kopen? Of online dingen te bestellen via bijvoorbeeld Aliexpress? Al deze verleidingen maken het minimalistisch leven enorm moeilijk, maar dit is pure gewenning. Zodra jij dit een tijd niet meer doet zul je wennen aan een levensstijl zonder die goedkope winkeltjes en spulletjes. 
 1. Streng
  Wees streng voor jezelf. Zoals we eerder verteld hebben: het gaat niet makkelijk zijn! Steeds wanneer je iets wilt kopen of bewaren moet je jezelf echt afvragen of het item echt essentieel is in jouw leven. Heb je het echt nodig? Voegt het wat toe aan jouw levensgeluk? 
 1. Structuur en tijd
  Pak het gestructureerd aan en neem de tijd. Deze twee stappen zijn enorm belangrijk tijdens het hele proces. Ga niet in een keer dingen inpakken en weggooien, maar neem de tijd en sorteer alles. Zo kun je de tijd nemen of afscheid te nemen van je spullen. 
 1. Dozen
  De vuistregel is om drie dozen te gebruiken. Deze drie dozen gebruik je voor hergebruik, recyclen en afval. Dit is een onderdeel van het eerdergenoemde sorteerproces. 
 1. Verantwoordelijkheid
  Gooi niet zomaar spullen weg. Zijn er dingen die men nog kan gebruiken? Breng dit naar de kringloopwinkel en zorg niet zomaar voor extra grofvuil. De spullen zijn niet meer essentieel voor jou geluk, maar misschien wel voor andermans geluk! 
 1. Digitaliseer
  Heb je veel fotolijstjes of albums waar je geen afscheid van kunt nemen? Je kunt hier met je telefoon foto’s van maken en deze digitaal bewaren! 
 1. Nee/nee sticker
  Al die onnodige reclamefolders zijn nergens voor nodig! 
 1. Spijt
  Begin met het afscheid nemen van spullen die je gekocht hebt, maar naderhand spijt van hebt gekregen. Deze miskopen zitten je sowieso onnodig dwars en zo ben je er ook meteen vanaf. 
 1. Verjaardag
  Vraag voor je verjaardag niet meer om spullen, maar om ervaringen. Denk hierbij aan geld of wijn. Je gaat je namelijk automatisch gelukkiger worden van ervaringen, dus die spulletjes die je krijgt die je toch niet gebruikt zijn alleen maar slecht voor het milieu! 

Deze tips zijn er om je op weg te helpen. Misschien ervaar jij het hele proces anders en doe je het uiteindelijk toch op een andere manier. Dit kan! Ieder zijn ding natuurlijk. Wij hopen je alleen geïnspireerd te hebben en wensen je alle succes van de wereld toe! 

Dit artikel is mogelijk gemaakt door Verhuiskosten.com. Bekijk de website voor alle informatie die je nodig hebt voor als je gaat verhuizen. Zo regel je je verhuizing van A tot Z en voorkom je onnodige verhuisstress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *